niedziela, 17 maja 2015

Grillowane skrzydełka w miodowo-imbirowej glazurze

Skrzydełka palce lizać! Mięso ma miodowy posmak z nutą wyrazistego imbiru i ostrej czerwonej papryki.


1 kg skrzydełek
Przyprawa do kurczaka
Marynata:
100 ml miodu
0,5 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka matki pietruszki


Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę. Dokładnie mieszamy ze sobą miód, oliwę z oliwek, sos sojowy i przyprawy. Zalewamy skrzydełka i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (po to aby mięso nasiąknęło marynatą). Następnie grillujemy na rumiano. 


2 komentarze: