poniedziałek, 11 maja 2015

Kurczak z kuskusem i cukinią w sosie pieczarkowym

Smaczny kurczak w z młodą cukinią w sosie pieczarkowym. Dopełnieniem jest delikatna kasza kuskus. Danie jest lekkie i idealne na zbliżające się ciepłe dni.



600 g filetu z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
2 cebule
250 g pieczarek
1 młoda cukinia
2 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki kaszy kuskus
1 szklanka wrzątku
Sól
Pieprz


Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawa do kurczaka. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki rozrabiamy w blenderze. Młodą cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy kurczaka, cukinię i zblendowane pieczarki. Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę (do połączenia składników ze śmietaną). Kasze kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Podajemy z mięsem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz