Smaczny kurczak w z młodą cukinią w sosie pieczarkowym.
Dopełnieniem jest delikatna kasza kuskus. Danie jest lekkie i idealne na
zbliżające się ciepłe dni.
600 g filetu z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
2 cebule
250 g pieczarek
1 młoda cukinia
2 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki kaszy kuskus
1 szklanka wrzątku
Sól
Pieprz
Filet z piersi kurczaka kroimy w
kosteczkę i przyprawiamy przyprawa do kurczaka. Cebulę kroimy w piórka.
Pieczarki rozrabiamy w blenderze. Młodą cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na
patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy
kurczaka, cukinię i zblendowane pieczarki. Wszystko dusimy pod przykryciem
około 15 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę,
dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę (do połączenia składników ze
śmietaną). Kasze kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut.
Podajemy z mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz