Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i
letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi.
Foremka 24x29 cm
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Kilka kropel aromatu waniliowego
Masa:
100 g margaryny
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wody
2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
400 g truskawek
Wierzch:
1 galaretka kiwi
1,5 szklanki wody
200 g truskawek
Biszkopt:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy
od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na końcu
strużką wlewamy olej i aromat waniliowy. Na końcu dosypujemy mąkę i mieszamy
silikonową szpatułką. Pieczemy w 160*C
przez 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Do garnka wkładamy margarynę i
wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy. Wsypujemy truskawkowe galaretki, mieszamy do
momentu rozpuszczenia galaretek.
Truskawki blendujemy na mniejsze kawałki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Gdy przestygną galaretki dodajemy do nich truskawki i żelatynę.
Czekamy
aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do
całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na wierzchu
ciasta. Całość zalewamy przestudzoną galaretką kiwi (rozrobioną w 1,5 szklanki
wody). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą noc.
A ten przepis całkowicie trafia w moje serce...mniam :)
OdpowiedzUsuń