sobota, 9 maja 2015

Truskawkowe orzeźwienie

Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi.



Foremka 24x29 cm
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Kilka kropel aromatu waniliowego
Masa:
100 g margaryny
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wody
2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
400 g truskawek
Wierzch:
1 galaretka kiwi
1,5 szklanki wody
200 g truskawek
Biszkopt:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na końcu strużką wlewamy olej i aromat waniliowy. Na końcu dosypujemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką.  Pieczemy w 160*C przez 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.


Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy. Wsypujemy truskawkowe galaretki, mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretek. 

Truskawki blendujemy na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Gdy przestygną galaretki dodajemy do nich truskawki i żelatynę.

Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Całość zalewamy przestudzoną galaretką kiwi (rozrobioną w 1,5 szklanki wody). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą noc. 


Wiosenne słodkości!

1 komentarz:

  1. A ten przepis całkowicie trafia w moje serce...mniam :)

    OdpowiedzUsuń