poniedziałek, 29 czerwca 2015

Schab w sosie serowym

Aromatyczne i bardzo smaczne kawałki schabu wieprzowego w 3 różnych serach. Uwielbiam takie smaki.



600 g schabu wieprzowego
1 łyżka przyprawy typy Vegeta
Słodka czerwona papryka
Olej do obsmażenia
10 pieczarek
1 cebula
2 łyżki śmietany 18%
50 g serka topionego Gouda
50 g twardego sera Gouda
50 g sera feta
Sól
Pieprz
1 szklanka bulionu
100 brązowego ryżu Skworcu (tu kupisz)

Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Vegeta i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy pokrojone kawałki sery i śmietanę. Mieszamy do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do mięsa. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą (jeżeli sos jest za gęsty). Całość dusimy do miękkości mięsa. Mięso podałam z ugotowanym brązowym ryżem. 






2 komentarze: