Fakt pracochłonny, ale smaczny i
efektowny. Tort przygotowałam specjalnie dla mamy, na jej urodziny. Tort składa
się z dużego tortu szwarcwaldzkiego i małego przełożonego kremem kukułkowym.
Duży biszkopt:
Tortownica śr. 24 cm
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g margaryny
Mały biszkopt:
Tortownica o śr. 18 cm
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Krem śmietanowy:
1 l śmietany 36%
2 fixy (usztywniacze do śmietany) po 12 g
3 łyżki cukru pudru
250 g wiśni w żelu (możesz tu kupić )
50 ml likieru wiśniowego
Krem kukułkowy:
3 łyżki kremu kukułkowego (możesz tu kupić)
3 łyżki ubitej śmietany 36%
1 łyżka wódki
250 g mascarpone
Dodatkowo:
100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz)
50 g gorzkiej czekolady
Biszkopt ciemny:
Całe jajka ubijamy na puszystą
masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez
sito. Stopniowo dodajemy do jajek (miksujemy na średnich obrotach). Margarynę
rozpuszczamy i przestudzoną dodajemy do masy, mieszamy silikonową szpatułką. Masę
przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę o średnicy 24 cm. Pieczemy w
nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 40 minut. Studzimy i kroimy na dwa
blaty.
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i kolejno po
jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito. Dosypujemy do jajek, mieszamy
szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy w nagrzanym
do 160*C piekarniku przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt
upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Studzimy w piekarniku. Po
ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa blaty.
Krem śmietanowy:
Wiśnie w żelu mieszamy z likierem
wiśniowym. Jeżeli nie mamy gotowych wiśni w żelu możemy je zrobić sami. Około
500 g wiśni gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec
zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.
Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików.
Krem kukułkowy:
Serek mascarpone miksujemy z 3
łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki.
Złożenie ciasta:
W obręczy tortownicy 24 cm
umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z
likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem
śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim ciemnym
blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę wiśni. Na środku tortu układamy
pierwszy blat jasnego biszkopta, smarujemy 2/3 kremu kukułkowego, przykrywamy
drugim jasnym blatem. Wierzch małego torcika smarujemy resztą kremu
kukułkowego. Wszystkie wykończenia (boki tortu ciemnego i wierch oraz boki
małego) smarujemy resztą ubitej śmietanki 36%. Całość posypujemy startą gorzką
czekoladą oraz dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.
Bardzo fajny tort, i ten krem kukułkowy, pychota :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuńo matulu...ale wypas!
OdpowiedzUsuńHi Hi fajnie to skomentowałaś:-)
UsuńHmm. Uwielbiam takie torty :)
OdpowiedzUsuńMama była zachwycona:-)
Usuń