Jedliście kiedyś karmelizowaną cebulę? W tym daniu wyszła
idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos,
który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami.
7 udek z kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
Pieprz młotkowany z kolendrą
Cząber
Zioła prowansalskie
Glazura:
4 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Udka z kurczaka dokładnie myjemy
i osuszamy. Nacieramy pieprzem z kolendrą, cząbrem i ziołami prowansalskimi.
Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Kurczaka układamy w naczyniu
żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość
odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę. Miód, koncentrat
pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Tak
przygotowaną glazurą smarujemy kurczaka. Pieczemy w nagrzanym do 200*C
piekarniku przez 60 minut. Od czasu do czasu mięso przewracamy.
kurczak na słodko pychaa!!
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam:-)
UsuńKurczaka w takiej formie nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWięc czas to nadrobić i spróbować:-)
Usuń