wtorek, 30 czerwca 2015

Kurczak po hawajsku

Jedliście kiedyś karmelizowaną cebulę? W tym daniu wyszła idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami.


7 udek z kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
Pieprz młotkowany z kolendrą
Cząber
Zioła prowansalskie

Glazura:
4 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich


Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem z kolendrą, cząbrem i ziołami prowansalskimi. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę. Miód, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną glazurą smarujemy kurczaka. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Od czasu do czasu mięso przewracamy. 


4 komentarze: