sobota, 27 czerwca 2015

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym

Fakt pracochłonny, ale smaczny i efektowny. Tort przygotowałam specjalnie dla mamy, na jej urodziny. Tort składa się z dużego tortu szwarcwaldzkiego i małego przełożonego kremem kukułkowym. 



Duży biszkopt:
Tortownica śr. 24 cm
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g margaryny

Mały biszkopt:
Tortownica o śr. 18 cm
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Krem śmietanowy:
1 l śmietany 36%
2 fixy (usztywniacze do śmietany) po 12 g
3 łyżki cukru pudru
250 g wiśni w żelu (możesz tu kupić )
50 ml likieru wiśniowego

Krem kukułkowy:
3 łyżki kremu kukułkowego  (możesz tu kupić)
3 łyżki ubitej śmietany 36%
1 łyżka wódki
250 g mascarpone

Dodatkowo:
100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz)
50 g gorzkiej czekolady
Biszkopt ciemny:
Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dodajemy do jajek (miksujemy na średnich obrotach). Margarynę rozpuszczamy i przestudzoną dodajemy do masy, mieszamy silikonową szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 40 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty.



Biszkopt  jasny:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i kolejno po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito. Dosypujemy do jajek, mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Studzimy w piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa blaty.


Krem śmietanowy:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem usztywniaczy i cukru pudru.
Wiśnie w żelu mieszamy z likierem wiśniowym. Jeżeli nie mamy gotowych wiśni w żelu możemy je zrobić sami. Około 500 g wiśni gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików.

Krem kukułkowy:
Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki.


Złożenie ciasta:
W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim ciemnym blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę wiśni. Na środku tortu układamy pierwszy blat jasnego biszkopta, smarujemy 2/3 kremu kukułkowego, przykrywamy drugim jasnym blatem. Wierzch małego torcika smarujemy resztą kremu kukułkowego. Wszystkie wykończenia (boki tortu ciemnego i wierch oraz boki małego) smarujemy resztą ubitej śmietanki 36%. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą oraz dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.





                                                         

6 komentarzy: