poniedziałek, 8 czerwca 2015

Tort z truskawkami - urodzinowy

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw truskawek! Torcik idealny na domowe uroczystości. Przygotowany z zawsze udającym się biszkoptem, bez proszku do pieczenia i kremowym mascarpone. A do tego dzisiejszy urodzinowy:-)






Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 kopiatych łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Krem:
250 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
250 g serka mascarpone
500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku
70 g gorzkiej czekolady
4 łyżki adwocata
  

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.  Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Krem:
Truskawki kroimy na połówki, galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy dokładnie kremem (wierzch i boki). Na górze układamy pokrojone truskawki i startą gorzką czekoladę.



5 komentarzy:

  1. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiola wszystkiego najlepszego :) Wpraszam się na imprezę i kawałek tortu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daguś zapraszam:-) Chodźcie upijemy się he he

      Usuń
  3. Wspaniały tort! No to sto lat! a wino masz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko zapraszam:-) Dziś wino mam, wczoraj coś mocniejszego:-) chodź napijemy się:-)

      Usuń