poniedziałek, 8 czerwca 2015

Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto

Kolejna szybka propozycja na obiad, wystarczy wcześniej zamarynować mięsko. Tym razem danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem.



500 g kurczaka
2 łyżeczki liścia lubczyku
2 łyżki oleju z cytryną i bazylią
Sól
Pieprz świeżo mielony z młynka
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
300 g szpinaku
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
2 łyżki pesto z bazylią
200 g makaronu razowego spaghetti


Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu.
Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem i szpinakiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz