Kolejna szybka propozycja na obiad,
wystarczy wcześniej zamarynować mięsko. Tym razem danie fit, czyli lekkie i
smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i
szpinakiem.
500 g kurczaka
2 łyżeczki liścia lubczyku
2 łyżki oleju z cytryną i bazylią
Sól
Pieprz świeżo mielony z młynka
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
300 g szpinaku
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
2 łyżki pesto z bazylią
200 g makaronu razowego spaghetti
Filet z kurczaka kroimy w większą
kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka,
przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię,
dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony),
dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem
dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez
praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje
się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu.
Spaghetti gotujemy al dente w
delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem i szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz