poniedziałek, 15 czerwca 2015

Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie

Często przyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać!



500 g wątróbki drobiowej
4 cebule
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz)
1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 bulionetka do duszonego mięsa
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex (tu kupisz)
1 szklanka wody
Sól
Pieprz
Olej do podsmażenia
Kluski śląskie:
500 g ziemniaków
170 g mąki ziemniaczanej
1 jajko L
0,5 łyżeczki masła
Sól
Pieprz

Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy wodą, wkładamy bulionetkę i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną marchewką, solą, pieprzem i przyprawą warzywną uniwersalną. Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości.

Kluski śląskie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, sól i pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wrzącej wody. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z wątróbką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz