niedziela, 26 lipca 2015

Karkówka po flisacku

Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie.



1 kg karkówki
Przyprawa do karkówki
Przyprawa uniwersalna typu Vegeta
Musztarda łagodna miodowa
Mąka do obtoczenia
Olej do obsmażenia
3 marchewki
1/2 czerwonej papryki
7 ziemniaków
200 g boczku wędzonego
Garść natki pietruszki
2 cebule
Sól
Pieprz
1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego



Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy  do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry , przyprawiamy przyprawą uniwersalną  i smarujemy z obydwu stron musztardą. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło. 




5 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie Wioletko :-) z chęcią bym spróbowała takiego dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A w którym momencie dodajemy natkę?

    OdpowiedzUsuń