Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa
i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z
warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie.
1 kg karkówki
Przyprawa do karkówki
Przyprawa uniwersalna typu Vegeta
Musztarda łagodna miodowa
Mąka do obtoczenia
Olej do obsmażenia
3 marchewki
1/2 czerwonej papryki
7 ziemniaków
200 g boczku wędzonego
Garść natki pietruszki
2 cebule
Sól
Pieprz
1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego
Karkówkę dokładnie myjemy i
osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w
misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy
do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry ,
przyprawiamy przyprawą uniwersalną i
smarujemy z obydwu stron musztardą. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na
rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew
obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a
boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy
pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia
zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło.
Wspaniałe danie Wioletko :-) z chęcią bym spróbowała takiego dania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:-)
UsuńDziękuję Marzenko:-)
UsuńA w którym momencie dodajemy natkę?
OdpowiedzUsuńNatką możemy obsypać warzywa.
Usuń