Smaczne placuszki z chińską fasolką
mung. Idealne również na zimno z sosem czosnkowym.
4 jajka
0,5 szklanki fasolki mung
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
400 g filetu z piersi kurczaka
2 duże cebule
6 pieczarek
Sól
Pieprz
Dzień wcześniej przygotowujemy
fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po
tym czasie gotujemy ją w nowej wodzie (przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu,
przez kolejne 20 na wolnym). Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy
przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie
warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę ) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy
jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy na rozgrzaną patelnię formując
placuszki (około 2 łyżki na 1 placuszka). Smażymy na rumiano z dwóch stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz