poniedziałek, 20 lipca 2015

Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym

Malutkie kąski ze schabu z dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji.



500 g schabu wieprzowego
Sól, Pieprz
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
Sos porowo-pieczarkowy:
1 duży por (biała część)
10 pieczarek
1 szklanka bulionu wołowego
4 łyżki śmietany 18%
Sól, Pieprz

Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem.


2 komentarze: