Rewelacyjne lody na upalne dnie. Taki deser możemy również
przygotować na specjalne okazje np. urodziny czy walentynki.
330 g śmietanki 30%
12 g śmietan fixu
3 łyżki kajmaku
85 g cukru
2 jajka (osobno białka i żółtka)
150 g truskawek
50 g orzechów laskowych
Przygotowujemy trzy miski. W
pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy
kajmak i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej misce ucieramy
żółtka z cukrem (tak jak na kogel mogel). W trzeciej ubijamy białka na sztywną
pianę ze szczyptą soli. Truskawki (mogą być mrożone lub inne owoce) blendujemy
na gładką masę. Wszystkie składniki wraz
z orzechami laskowymi przekładamy do
ubitej śmietanki. Mieszamy bardzo delikatnie silikonową szpatułką, aby masa nam
nie opadła. Masę przelewamy do foremki w
kształcie serca (21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę wkładamy
do zamrażarki na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody wyjmujemy chwilkę
wcześniej, aby można je było pokroić. Możemy je również polać sosem kajmakowym
(wymieszane 3 -4 łyżki kajmaku z łyżką mleka).
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz