Malutkie kąski ze schabu z
dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w
nowej wersji.
500 g schabu wieprzowego
Sól, Pieprz
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
Sos porowo-pieczarkowy:
1 duży por (biała część)
10 pieczarek
1 szklanka bulionu wołowego
4 łyżki śmietany 18%
Sól, Pieprz
Schab dokładnie myjemy i
osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty
kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek
panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na
rozgrzanej patelni.
Sos: Pora dokładnie myjemy i
kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na
osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę,
przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut).
Podajemy z mięsem.
Alez fajny pomysł :). Pozdrawiamy goraco!
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuń