sobota, 25 lipca 2015

Kurczak po szatańsku

Bardzo smaczny kurczak duszony w czarnej herbacie. Smak okazał się bardzo dużym zaskoczeniem. Aromat podkręcają zioła.





1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)
Sok z cytryny
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka lubczyku
1 marchewka
3/4 szklanki mocnej czarnej herbaty (Earl Grey)
1 bulionetka do duszonego kurczaka
Sól
Pieprz

Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy go dokładnie ziołami (cząbrem, kolendrą, lubczykiem ) oraz przyprawą curry. Odstawiamy mięso na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie obsmażamy kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczach i dodajemy do mięsa. Całość podlewamy herbatą. Dokładamy bulionetkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka dusimy ok. 40 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy herbatą. 


2 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam.pyszny był .

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, dzisiaj w piwie robiłam to teraz czas na takiego w herbacie. Wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń