sobota, 18 lipca 2015

Lodowe serce z kajmakiem i orzechami

Rewelacyjne lody na upalne dnie. Taki deser możemy również przygotować na specjalne okazje np. urodziny czy walentynki.





330 g śmietanki 30%
12 g śmietan fixu
3 łyżki kajmaku
85 g cukru
2 jajka (osobno białka i żółtka)
150 g truskawek
50 g orzechów laskowych

Przygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy kajmak i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem (tak jak na kogel mogel). W trzeciej ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Truskawki (mogą być mrożone lub inne owoce) blendujemy na gładką masę. Wszystkie składniki  wraz z orzechami laskowymi  przekładamy do ubitej śmietanki. Mieszamy bardzo delikatnie silikonową szpatułką, aby masa nam nie opadła.  Masę przelewamy do foremki w kształcie serca (21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody wyjmujemy chwilkę wcześniej, aby można je było pokroić. Możemy je również polać sosem kajmakowym (wymieszane 3 -4 łyżki kajmaku z łyżką mleka).


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

Akcja lodowa 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz