czwartek, 9 lipca 2015

Tagliatelle z mielonym i cukinią po grecku

Szybko i smacznie – czyli połączenie mięsa z makaronem. Całość dopełnia młoda cukinia, ser feta i czarne oliwki.



300 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g pieczarek
1 cebula
1 młoda cukinia
10 czarnych oliwek
2 łyżki keczupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml bulionu
Sól
Pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
50 g sera feta
250 g makaronu tagliatelle

Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Szklimy je na rozgrzanej patelni. Dodajemy mielone mięso i pokrojoną w małą kosteczkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry). Wszystko podsmażamy. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Na samym końcu dodajemy pokrojone czarne oliwki oraz ser feta. Podajemy w ugotowanym al dente makaronem tagliatelle.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz