środa, 8 lipca 2015

Kurczę pieczone

Uwielbiam dobrze doprawionego upieczonego kurczaka z dodatkiem oliwy z oliwek. I co najlepsze – chrupiąca skórka.  Idealne z sałatką obiadową i młodymi ziemniaczkami.


1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
0,5 łyżeczki majeranku
50 ml oliwy z oliwek

Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Początkowo możemy piec pod przykryciem, pod koniec bez – dla zarumienienia i chrupiącej skórki.


4 komentarze:

  1. Nominowałam Cię w zabawie Liebster Blog Award, jeśli masz ochotę na tę zabawę, to zapraszam :) http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń