Uwielbiam dobrze doprawionego upieczonego kurczaka z
dodatkiem oliwy z oliwek. I co najlepsze – chrupiąca skórka. Idealne z sałatką obiadową i młodymi
ziemniaczkami.
1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
0,5 łyżeczki majeranku
50 ml oliwy z oliwek
Ćwiartki z kurczaka dokładnie
myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie
mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w
naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w
nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Początkowo możemy piec pod
przykryciem, pod koniec bez – dla zarumienienia i chrupiącej skórki.
Uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńJa również:-)
UsuńNominowałam Cię w zabawie Liebster Blog Award, jeśli masz ochotę na tę zabawę, to zapraszam :) http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńPostaram się wziąść udział w zabawie:-)
Usuń