poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Ogórki w sosie pomidorowym

Uwielbiam wszystko co pomidorowe. Oczywiście w sezonie ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich ogórków. Kruche, smaczne w sosie pomidorowym.




2 kg ogórków gruntowych
5 cebul
Zalewa:
125 ml octu 10%
125 ml oleju
1 łyżka soli
0,5 szklanki cukru
250-300 g koncentratu pomidorowego 30%

Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Ogórki dokładnie mieszamy z cebulą. Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy  z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia).  Z podanych składników wyszło mi 6 słoików po 400 g.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz