Uwielbiam wszystko co pomidorowe.
Oczywiście w sezonie ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich ogórków.
Kruche, smaczne w sosie pomidorowym.
2 kg ogórków gruntowych
5 cebul
Zalewa:
125 ml octu 10%
125 ml oleju
1 łyżka soli
0,5 szklanki cukru
250-300 g koncentratu pomidorowego 30%
Ogórki obieramy i kroimy w małe
słupki . Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Ogórki dokładnie mieszamy z
cebulą. Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą.
Tak przygotowaną zalewę mieszamy z
ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny.
Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy
(słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4
wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia). Z podanych składników wyszło mi 6 słoików po
400 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz