czwartek, 27 sierpnia 2015

Ogórki z chili

Bardzo ostre i chrupiące ogóreczki z chili. Pomimo długiego czasu przygotowania, warte zrobienia. Na zimę jak znalazł.


2,5 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
Główka czosnku
65 ml oleju (ok. 8 łyżek)
1,5 szklanki octu 10%
400 g cukru
3 łyżki chilli

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki.  Następnego dnia przygotowujemy zalewę. W jednym garnku podgrzewamy olej, w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę.  Z ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin. Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia. Ustawiamy wieczkiem w dół do wystygnięcia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz