Rewelacyjna pizza na cienkim i chrupiącym spodzie. Smaku
nadają kolorowe warzywa oraz słonawy ser z niebieską pleśnią. Pizza wyszła
przepyszna!
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
0,5 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
2 łyżki sosu pomidorowego
Kilka plastrów szynki
5-6 pieczarek
150 g mieszanki warzywnej
100 g sera z niebieską pleśnią
100 g żółtego sera
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i
sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko mieszamy
i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po
wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na
pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną.
Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy pokrojonym pleśniowym serem
i startym żółtym. Pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera.
ale pizza wyglada cudownie. Jeszcze robic sobie smaka na noc:(
OdpowiedzUsuń