Wszystko co kojarzy mi się z lasem
zamknęłam w smaku roladek. Szpinakowe runo niczym mech, leśne borowiki i
koźlarze, orzechy laskowe i piękne lazurowe niebo nad lasem w postaci
niebieskiego sera. Smak obłędny. Całość tworzy jedną spójną całość!
500 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Przyprawa uniwersalna do potraw
1 cebula
200 g leśnych grzybów (borowiki,
koźlarze)
100 g sera pleśniowego Blue
(ser z niebieską pleśnią)
100 g orzechów laskowych
1 łyżka masła
150 g mrożonego szpinaku
50 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Leśne grzyby dokładnie
oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie
osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle
na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i
pieprzem. Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy
pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne grzyby oraz
kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso
zwijamy w roladkę dość ściśle. Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut).
Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się
łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą.
Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor
na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak.
Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy
pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na
połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów oraz
orzechami laskowymi. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć pleśniowy ser.
Wspaniale się prezentują !na pewno pyszne danie;) zapraszam na przegląd moich propozycji na roladki mięsne;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne