Bardzo ostre i chrupiące ogóreczki z chili. Pomimo długiego
czasu przygotowania, warte zrobienia. Na zimę jak znalazł.
2,5 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
Główka czosnku
65 ml oleju (ok. 8 łyżek)
1,5 szklanki octu 10%
400 g cukru
3 łyżki chilli
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy
w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy solą.
Odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy zalewę. W jednym garnku podgrzewamy olej,
w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę
przeciskamy przez praskę. Z ogórków
zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i
olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin. Po
tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą.
Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia. Ustawiamy wieczkiem w dół do
wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz