niedziela, 23 sierpnia 2015

Zrazy z ryżem, cebulą i ogórkiem kiszonym w pomidorowym sosie

Polskie zrazy w nowej odsłonie – z dodatkiem ryżu i sosem delikatnie pomidorowym. Bardzo konkretny i syty obiad.



1 kg karkówki
2 ogórki kiszone
4 cebule
Przyprawa do karkówki
Sól, Pieprz
70 g ryżu
Mąka do obtoczenia mięsa + 1 łyżeczka do sosu
300 ml bulionu wołowego
4 ziela angielskie
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Cebulę kroimy w piórka, ogórki w paseczki. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy po łyżce ryżu, piórka cebuli i kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy ciasno w rulon, spinamy wykałaczkami. Mięso obtaczamy w macę, obsmażamy na rozgrzanej patelni. W garnku podgrzewamy bulion. Przekładamy do niego podsmażone mięso. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy resztę cebulki. Dokładamy do mięsa, doprawiamy ostrą czerwona papryką. Dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je na półmisek. Sos zagęszczamy mąką z odrobiną wody oraz koncentratem pomidorowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz