Mocno alkoholowy, lekko kwaskowy tort z kremem
czekoladowo-orzechowym i wiśniami. Dla mnie idealny. Polecam na rodzinne
uroczystości – tylko dla dorosłych.
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Krem śmietanowy:
750 ml śmietany 36%
1 usztywniacz do śmietany
2 łyżki cukru pudru
125 g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
Krem czekoladowo - orzechowy:
250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli) (klik)
200 g margaryny (miękkiej)
Dodatkowo:
200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki
100 g gorzkiej czekolady
Rurki czekoladowe do dekoracji
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy
kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki oraz kakao przesiewamy
przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się
składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do
wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i
wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym
czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok.
50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i
kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krem śmietanowy:
Żelatynę mieszamy z odrobiną
zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek
mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Dolewamy żelatynę i mieszamy do
połaczenia się składników.
Krem czekoladowo – orzechowy:
Margarynę ucieramy na puszystą
masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem.
Złożenie tortu:
Pierwszy płat biszkoptu smarujemy
połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy
go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem
czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki
wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę rozdrabniamy w rozdrabniaczu, dekorujemy
wierzch tortu. Na bokach tortu układamy połówki czekoladowych rurek. Na
wierzchu dodatkowo możemy wyłożyć wiśnie.
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPięknie i bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpychota! domowe torty są najlepsze :D
OdpowiedzUsuń