sobota, 22 sierpnia 2015

Kurczak zapieczony w cebuli

Bardzo cebulowy kurczak jest szybkim i tanim pomysłem na obiad.


1 kg kurczaka (np. udziec)
Przyprawa do kurczaka
5 dużych cebuli
200 ml bulionu
Sól
Pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka. Rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ja bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania połowy płynu. Połowę cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na niej kurczaka i przykrywamy resztą cebuli. Mięso pieczemy pod przykryciem w 180*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby kurczak ładnie się zarumienił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz