Polskie zrazy w nowej odsłonie – z dodatkiem ryżu i sosem
delikatnie pomidorowym. Bardzo konkretny i syty obiad.
1 kg karkówki
2 ogórki kiszone
4 cebule
Przyprawa do karkówki
Sól, Pieprz
70 g ryżu
Mąka do obtoczenia mięsa + 1 łyżeczka do sosu
300 ml bulionu wołowego
4 ziela angielskie
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Cebulę kroimy w piórka, ogórki w
paseczki. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Karkówkę
kroimy w 1 cm plastry. Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i
pieprzem. Na każdym plastrze układamy po łyżce ryżu, piórka cebuli i kawałek
ogórka kiszonego. Zwijamy ciasno w rulon, spinamy wykałaczkami. Mięso obtaczamy
w macę, obsmażamy na rozgrzanej patelni. W garnku podgrzewamy bulion.
Przekładamy do niego podsmażone mięso. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy
resztę cebulki. Dokładamy do mięsa, doprawiamy ostrą czerwona papryką. Dusimy
do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je na półmisek. Sos
zagęszczamy mąką z odrobiną wody oraz koncentratem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz