środa, 16 września 2015

Kurczak zapieczony w warzywnym musie

Kurczak o smaku wielu pieczonych warzyw. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie.



1 kg udek z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Ostra czerwona papryka
Majeranek
1 czerwona papryka
3 łyżki natki pietruszki
5 pieczarek
1,5 cebuli
30 ml oleju

Udka z kurczaka myjemy i dzielimy na części. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i majerankiem. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu. Wszystkie warzywa (papryka, pieczarki, cebula i natka pietruszki) kroimy w kosteczkę. 2/3 warzyw miksujemy na gładki krem w blenderze. Mieszamy z resztą warzyw. Wykładamy na mięsie. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 10 minut w 190*C. Pod koniec na kilka minut możemy odkryć naczynie, po to aby mięso się zarumieniło.



1 komentarz:

  1. Wiola nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Aword
    https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/liebster-blog-award-2015/

    OdpowiedzUsuń