Fajne i szybkie ciasto o smaku piernika. Wielkimi krokami
zbliża się jesień, przypominają mi o tym śliwki i ich zapach.
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g przyprawy do piernika
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
500 g śliwek
W misie miksera mieszamy mokre
składniki – mleko, olej i jajka. W drugiej misce łączymy ze sobą suche produkty
– mąka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cukier. Ciągle miksując
dodajemy po łyżce mąkę z resztą składników, aż do wyczerpania. Miksujemy na
gładką, gęstą masę. Wylewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o
średnicy 22 cm. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Możemy
dodać śliwki z kompotu. Układamy je na cieście, lekko dociskamy. Ciasto
pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180*C.
Mniam, pięknie musiało pachnieć to ciacho :)
OdpowiedzUsuń