niedziela, 11 października 2015

Kurczakowe kule z warzywami i serem

Rewelacyjne mięsne kule z warzywno  serowym nadzieniem. Są świetnym pomysłem na obiad jak i rodzinne imprezy.



500 g filetu z piersi kurczaka
150 g żółtego sera
150 g pieczarek
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
Słodka czerwona papryka
Przyprawa do kurczaka
Sól
Pieprz
Olej
Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz na mięsie i formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso układałam złączeniem do dołu. Kurczaka obsypujemy słodką papryką i podlewamy delikatnie olejem. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.



6 komentarzy:

  1. Kurczak i ser...jak dla mnie połączenie mega!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, chociaż zwykle staram się jadać bardziej dietetycznie, ale do smażenia wykorzystam olej kokosowy Bio Planet i z chęcią zrobię takie danie :)

    OdpowiedzUsuń