Zapiekanka w słodkiej formie
zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką
tworzy spójną smaczną całość.
100 g makaronu orkiszowego
Szczypta soli
100 g twarogu sernikowego
100 serka waniliowego homogenizowanego
10 g cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
40 g budyniu waniliowego
1 mango
1 gruszka
50 g chałwy waniliowej
2 łyżki brązowego cukru
Masło do formy
Makaron wraz z szczyptą soli
zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy. Twaróg
oraz serek waniliowy miksujemy z jajkiem, żółtkiem, cukrem waniliowym, budyniem
i pokruszoną chałwą. Całość mieszamy z makaronem. Formę na tartę smarujemy
masłem. Wylewamy gotową masę, rozsmarowujemy . Na wierzchu wykładamy obrane i
pokrojone na kawałeczki owoce – mango i gruszkę. Wierzch posypujemy brązowym
cukrem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz