poniedziałek, 14 grudnia 2015

Świąteczny schab z żurawiną i borówką

Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców.



700 g schabu w całości
Przyprawa marynata do mięs
1 czerwona cebula
Kolorowy pieprz w ziarnach
Sól czosnkowa
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka łyżeczek borówek w całości Rolnik (klik)
Kilka łyżeczek żurawiny w całości Rolnik (klik)

Schab nacieramy dokładnie marynatą do mięs. Kolorowy pieprz rozcieramy w moździerzu (nie do końca na gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190*C przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso na chwilę aby odpoczęło. Następnie kroimy w plastry. Podajemy ze zeszkloną podczas pieczenia cebulą, żurawiną oraz borówką.







2 komentarze: