Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty
smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu
wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a
ostrość przenika się ze słodyczą owoców.
700 g schabu w całości
Przyprawa marynata do mięs
1 czerwona cebula
Kolorowy pieprz w ziarnach
Sól czosnkowa
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka łyżeczek borówek w całości Rolnik (klik)
Kilka łyżeczek żurawiny w całości Rolnik (klik)
Schab nacieramy dokładnie
marynatą do mięs. Kolorowy pieprz rozcieramy w moździerzu (nie do końca na
gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą. Czerwoną
cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w
pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego
naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze
190*C przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso na chwilę aby
odpoczęło. Następnie kroimy w plastry. Podajemy ze zeszkloną podczas pieczenia
cebulą, żurawiną oraz borówką.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam.... Pyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuń