wtorek, 22 marca 2016

Grillowane skrzydełka z orientalną nutą

Bardzo wyraziste i ostre skrzydełka prosto z grilla. Smaku nadaje sos sojowy, cytryna i bardzo ostra papryka zawarta w harissie. I ta chrupiąca skórka.





1 kg skrzydełek z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kebaba Skworcu (klik)
1 łyżeczka harissy Skworcu (klik)
2 łyżki sosu sojowego
Sok z cytryny (2 łyżki)

Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Mięso dokładnie nacieramy przyprawą do kebaba i harissą. Sok z cytryny mieszamy z sosem sojowym. Zalewamy nimi mięso. Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla na 200 *C. Kurczaka układamy na ruszcie. Dodatkowo smarujemy pozostałym sosem. Grillujemy około 60 minut, od czasu do czasu obracamy skrzydełka. Podajemy z ulubionym sosem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz