Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z
dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo
domowe najlepsze!
400 g mąki pszennej luksusowej typ - 550 Młynomag (klik)
50 g mąki razowej żytniej Młynomag (klik)
1 łyżeczka soli
25 g oleju
300 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki letniej wody
Na wierzch:
Mleko do posmarowania
Mak do posypania
Drożdże mieszamy z cukrem i
dwiema łyżkami letniej wody (muszą ładnie się rozpuścić). Do misy wsypujemy obie mąki, sól – wszystko mieszamy.
Dolewamy olej, rozpuszczone drożdże i na samym końcu letnia wodę. Wszystko
mieszamy ok. 5 minut mikserem z hakiem (ręcznie ok. 8 minut). Po wyrobieniu
ciasto powinno jeszcze delikatnie się lepić.
Z ciasta formujemy kule i
przekładamy je do wysmarowanej olejem
miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60
minut do wyrośnięcia.Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.
Nie ma to jak domowe pieczywo...
OdpowiedzUsuń