Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w
Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości.
250 g masła
0,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżki aromatu waniliowego SKWORCU
1 szklanka mąki pszennej tortowej MŁNOMAG
100 g orzechów włoskich HELIO
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
0,5 szklanki suszonej żurawiny SKWORCU
2 łyżki kakao
100 g białej polewy dekoracyjnej HELIO
Orzechy i żurawina do dekoracji
Masło, woda i jajka muszą mieć
temperaturę pokojową. Do rondelka
wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę z aromatem waniliowym. Całość
gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy
na drobny pył. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka
oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy
przestudzone, rozpuszczone masło. Dosypujemy suche składniki oraz żółtka.
Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec wsypujemy suszoną żurawinę.
Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją drewnianą
łyżką. Gotową masę przelewamy do formy na babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w
temperaturze 170*C przez 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy
babka jest dobra. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej
polewą oraz włoskimi orzechami i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz