czwartek, 24 marca 2016

Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą

Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości.




250 g masła
0,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżki aromatu waniliowego SKWORCU
1 szklanka mąki pszennej tortowej MŁNOMAG
100 g orzechów włoskich HELIO
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
0,5 szklanki suszonej żurawiny SKWORCU
2 łyżki kakao
100 g białej polewy dekoracyjnej HELIO
Orzechy i żurawina do dekoracji

Masło, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową.  Do rondelka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę z aromatem waniliowym. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy na drobny pył. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło. Dosypujemy suche składniki oraz żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do formy na babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy babka jest dobra. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą oraz włoskimi orzechami i żurawiną. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz