wtorek, 1 marca 2016

Kruche ciasteczka kokosowe

Kruche, bardzo kokosowe małe co nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa nie tylko dla dzieci.





Ciasteczka podałam do aromatycznej herbaty od Firmy SIR Williams Tea.
Herbata Queen of Raspberries (sklep) to herbata o bardzo wyraźnej malinowej nucie.Kompozycja idealnie dobranych składników łączy ze sobą aromatyczna gruszkę, papaję i pełną witamin acerolę.   
Składniki:
300 g mąki tortowej Młynomag (klik)
100 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru
50 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
200 g masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki śmietany 18% (gęstej)
Marmolada wieloowocowa do przełożenia



Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180*C przez 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy marmoladą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz