Kruche, bardzo kokosowe małe co
nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa
nie tylko dla dzieci.
Ciasteczka podałam do aromatycznej herbaty od Firmy SIR Williams Tea.
Herbata Queen of Raspberries (sklep) to herbata o bardzo wyraźnej malinowej nucie.Kompozycja idealnie dobranych składników łączy ze sobą aromatyczna gruszkę, papaję i pełną witamin acerolę.
100 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru
50 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
200 g masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki śmietany
18% (gęstej)
Mąkę, wiórki
kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów –
posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto.
Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie
blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm.
Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180*C przez 10 minut. Po upieczeniu i
wystudzeniu przekładamy marmoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz