Przygotowaniem ryba przypomina
rybę po grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady,
do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub
zimno.
Ok. 1 kg mintaja
1 jajko
Bułka tarta do panierki
4 marchewki
1/4 selera
1 korzeń pietruszki
2 cebule
0,5 szklanki wody
3 kiszone ogórki
2 papryki konserwowe marynowane Orzech (klik)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, lubczyk
Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze
kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o
średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy
olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu,
podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania
dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę kiszone ogórki i paprykę konserwową.
Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru i
lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki ryby. Podajemy na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz