czwartek, 3 marca 2016

Mintaj w warzywnym sosie

Przygotowaniem ryba przypomina rybę po grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno.


Ok. 1 kg mintaja
1 jajko
Bułka tarta do panierki
4 marchewki
1/4 selera
1 korzeń pietruszki
2 cebule
0,5 szklanki wody
3 kiszone ogórki
2 papryki konserwowe marynowane Orzech (klik)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, lubczyk



Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę kiszone ogórki i paprykę konserwową. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru i lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki ryby. Podajemy na ciepło lub zimno. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz