Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z
dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo
domowe najlepsze!
400 g mąki pszennej luksusowej typ - 550 Młynomag (klik)
50 g mąki razowej żytniej Młynomag (klik)
1 łyżeczka soli
25 g oleju
300 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki letniej wody
Na wierzch:
Mleko do posmarowania
Mak do posypania
Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.
Nie ma to jak domowe pieczywo...
OdpowiedzUsuń