Domowa pizza z ciągnącym serowym
brzegiem, smakiem upieczonej papryki i słodkiej kukurydzy. Domowy fast food
jest najlepszy!
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
4 łyżki sosu meksykańskiego
Kilka plastrów ulubionej wędliny
Kilka pieczarek
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki słodkiej kukurydzy
300 g żółtego sera
Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem.
Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wszystko
wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod
przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na
obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek ok. 30 cm.
Ser ścieramy na tarce o średnich
oczkach. 2/3 sera wykładamy po brzegach placka. Zwijamy je do środka. Środek
pizzy smarujemy sosem meksykańskim. Następnie układamy pokrojone w plastry
pieczarki oraz kawałki czerwonej papryki. Na wierzchu całość obsypujemy
kukurydzą. Pizzę wstawiamy do nagrzanego
do 220*C na ok. 15 minut. Pod koniec rozkładamy resztę sera.
od razu mam ochotę na pizzę, ta wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :-)
UsuńTe zawinięte brzegi do mnie przemawiają - "zjedz mnie" :) Pyszności! Chyba muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa korzystamteż z tego przepisu za każdym razem jak robię pizzę! Jest ppyszna! :-)
OdpowiedzUsuń