Ciasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów
idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się,
że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje
wybornie!
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki migdałów w płatkach HELIO
1 szklanka cukru
5 ml olejku migdałowego
2 łyżki likieru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
500 ml śmietany 36%
2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżki cukru pudru
250 g konfitury gruszkowej
560 g masy orzechowej HELIO
Płatki migdałowe do dekoracji HELIO
Biszkopt:
Mąki – pszenną i ziemniaczaną
przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Migdały mielimy na drobny pył. Białka
oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. W osobnej
misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej i
puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały,
olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy
do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek.
Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm
wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do
170*C piekarniku (funkcja góra -dół) przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika
tortownicę upuszczamy z wysokości 50 cm na podłogę, wstawiamy do wyłączonego
ciepłego piekarnika. Zabieg ten sprawi, że biszkopt nie opadnie. Po wystudzeniu
kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Na paterze układamy pierwszy
krążek biszkoptu. Smarujemy go konfiturą gruszkową. Śmietanę ubijamy na sztywno
z dodatkiem cukru pudru i fixu. Połowę wykładamy na konfiturę gruszkową.
Dociskamy drugim blatem ciasta. Równomiernie na wierzchu smarujemy resztą
śmietany, dociskamy 3 plackiem. Masę orzechową
delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, po to aby ładnie rozprowadziła
się na cieście. Wylewamy ją na wierzch ciasta. Górę dekorujemy płatkami migdałowymi.
mmm.. wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń