Delikatne, rozpływające się w
ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo –
pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny.
500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
200 g oscypka
4 duże ziemniaki
Masło do wysmarowania formy
4 łyżki natki pietruszki
Sos:
3/4 szklanki wody
1 czubata łyżka mąki pszennej
20 g kremowego serka topionego
200 g śmietany 18%
0,5 szklanki pikantnego keczupu
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki.
Wykładamy nimi dno naczynia. Filety
drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i
przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy
i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną
natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka.
Sos: W garnku podgrzewamy wodę
oraz serek topiony. Śmietanę mieszamy z mąką oraz keczupem. Przelewamy do wody.
Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem
i liściem lubczyku. Sosem zalewamy mięso z ziemniakami. Roladki zapiekamy pod
przykryciem w temperaturze 180*C przez 50-60 minut. Po upieczeniu możemy
udekorować pomidorami i koperkiem.
Pysznie u Ciebie :) Całość komponuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Dziękuję :-)
UsuńKolejny pyszny przepis...ja chyba oszaleję! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:-) i zachęcam do gotowania :-)
UsuńWioletko wspaniałe danie. Już sobie wyobrażam jak super smakuje. Miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńWioletko wspaniałe danie. Już sobie wyobrażam jak super smakuje. Miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńAle przepyszne danie !
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko :-)
Usuń