Bardzo syta i prosta w zrobieniu sałatka. Wszystkie
składniki idealnie pasują do siebie a ogórek nadaje sałatce dodatkowej
chrupkości.
300 g makaronu ryżowego (o kształcie ryżu)
1 puszka kukurydzy
1 ogórek szklarniowy
1 filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
5 ugotowanych jajek
Szczypiorek do dekoracji
6 czubatych łyżek kremowego majonezu FOLWARK
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Makaron gotujemy do miękkości w
delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimna wodą na sicie. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Filet z piersi
kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, smażymy na
odrobinie oleju. Ogórka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Z 3 jajek wyciągamy
żółtka (posłużą nam na wierzch sałatki). Pozostałe przeciskamy przez sitko do
jajek. Wszystkie składniki (bez zostawionych
żółtek) dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy
dokładnie z majonezem. Sałatkę możemy włożyć do foremki na comber, aby nabrała
ładnego kształtu. Odwracamy na długim talerzu. Wierzch obsypujemy pokruszonymi
żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
Robię podobną :) Twoja też wygląda przepysznie ;) Wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń