sobota, 26 marca 2016

Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą

Ciasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie!



Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki migdałów w płatkach HELIO
1 szklanka cukru
5 ml olejku migdałowego
2 łyżki likieru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
500 ml śmietany 36%
2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżki cukru pudru
250 g konfitury gruszkowej
560 g masy orzechowej HELIO
Płatki migdałowe do dekoracji HELIO

Biszkopt:
Mąki – pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Migdały mielimy na drobny pył. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej i puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały, olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku (funkcja góra -dół) przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy z wysokości 50 cm na podłogę, wstawiamy do wyłączonego ciepłego piekarnika. Zabieg ten sprawi, że biszkopt nie opadnie. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptu. Smarujemy go konfiturą gruszkową. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Połowę wykładamy na konfiturę gruszkową. Dociskamy drugim blatem ciasta. Równomiernie na wierzchu smarujemy resztą śmietany, dociskamy 3 plackiem. Masę orzechową  delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, po to aby ładnie rozprowadziła się na cieście. Wylewamy ją na wierzch ciasta. Górę dekorujemy płatkami migdałowymi. 



1 komentarz: