piątek, 13 maja 2016

Pizzowe babeczki z kurczakiem i pomidorem

Rewelacyjny pomysł na pizzę w nowym wydaniu. Takie babeczki idealnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach, ponieważ są podzielne i w sam raz w rękę.






Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej LUKSUSOWEJ MŁYNOMAG
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
3/4 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
Nadzienie babeczek:
300 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
10 pieczarek
1 pomidor
150 g żółtego sera
3 łyżki keczupu
Oregano
Olej do smażenia

W misie miksera umieszczamy mąkę, sól, cukier, olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Wlewamy do misy. Miksujemy hakiem do powstania jednolitego ciasta. Zagniatamy kulę i odstawiamy pod przykryciem na 40 minut (do podwojenia objętości ciasta). Po wyrośnięciu blat obsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży placek. Wycinamy z niego 8 kółek o średnicy 12 cm. Placuszki umieszczamy w foremkach na babeczki. Środek smarujemy keczupem, obsypujemy oregano.

Farsz: Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w plasterki. Razem z kurczakiem smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przygotowanym farszem napełniamy babeczki. Foremki wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na około 12 minut.




1 komentarz: